Diversity aanwezig bij vertoning ‘uit ’t leven’

17-05-2023

In het kader van IDAHOBIT, dit staat voor de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie en is een dag waarop lhbtiq+-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan organiseerden het COC, Het Nieuwe Filmhuis, Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, Avanti en de gemeente Almere een vertoning van 'Uit 't Leven'. Dit deden zij om aandacht te vragen voor suïcide in de lhbtiq+ community.

Deze ingrijpende documentaire is gemaakt door documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger. De film volgt drie lhbtiq+ personen die een zware periode met depressies en pogingen tot zelfdoding achter de rug hebben.

De aanleiding voor de documentaire zijn vooral schrikbarende cijfers: volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homoseksuele en biseksuele volwassenen ooit zelfmoordgedachten gehad, ruim vijf keer zo veel als de gehele bevolking. Onder transpersonen komt de gedachte aan suïcide nog vaker voor. Volgens 113 Zelfmoordpreventie doen transgender personen zo'n vijf tot tien keer vaker een suïcidepoging dan niet-transpersonen.

Nagesprek

Bij de vertoning van 'Uit 't leven', was maker Henk Burger zelf aanwezig. Het nagesprek werd begeleid door Teunis Ruiten van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en er schoven diverse ervaringsdeskundigen en experts aan tafel, onder andere 113 zelfmoordpreventie en Kris van der Veen, één van de personen die wordt gevolgd in de documentaire. Kris was al eerder op bezoek geweest vanuit zijn toenmalige rol binnen 113, en was voor sommige jongeren van Diversity nog een bekend gezicht. Er was gelegenheid om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Het was een erg indrukwekkende avond met als mooie boodschap om de mensen om je heen in de gaten te houden en dat hulp inschakelen echt helpt.

© 2020 Diversity Almere
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin